TÜROB yoğun çaba gösterdi, China Southern geldi, sırada Hainan Airlines var

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Çinli havayollarının yeniden Türkiye’ye sefer düzenlenmesi yönündeki girişimleri devam ediyor. Çin'in en büyük havayolu şirketi China Southern, 20 Aralık’ta İstanbul seferlerini başlatırken, temaslar diğer Çinli şirketler üzerinde yoğunlaştırıldı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Hainan Airlines’ın da gelecek yılın ilk yarısında Türkiye seferlerini başlatmasını beklediklerini söyledi

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Çinli havayollarının yeniden Türkiye’ye sefer düzenlenmesi yönündeki girişimleri devam ediyor. TÜROB’un İstanbul Valiliği’nin de desteğiyle yürüttüğü girişimler sonrasında, Çin'in en büyük havayolu şirketi China Southern 20 Aralık’tan itibaren İstanbul seferlerini başlatırken, temaslar diğer Çinli şirketler üzerinde yoğunlaştırıldı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hainan Airlines’ın da Çin-Türkiye arasında yeniden seferlere başlamaya hazırlandığı belirtti. Bayındır, “China Southern’den sonra Hainan Airlines’ın da Türkiye’ye sefer düzenlemesini bekliyoruz. Tahminimiz gelecek yılın ilk yarısında Hainan Airlines’ın seferlerine başlaması yönünde” dedi.

Çinliler yoğun ilgi göstermeye başladı

China Southern’ın yeniden Türkiye’ye sefer düzenleme kararı almasından büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Bayındır, Çinli şirketlerin Türkiye’ye uçuş başlatmalarının bu ülkede Türkiye’ye yönelik pozitif algı oluşturacağını da ifade etti. Bayındır, şunları söyledi; “Bu tip gelişmelerin yanı sıra diğer tanıtım etkinliklerinin de olumlu etkilerini görmeye başladık. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang’un verdiği bilgiye göre, Türkiye şu anda Çin halkının tercih ettiği 10 turizm destinasyonundan biri haline geldi. Ülkemizin, uzun yıllardır erişmeye çalıştığı yıllık 1 milyon Çinli turist sayısı hedefinin önündeki en önemli engelin ulaşım imkanlarının yetersizliğidir. 1 milyon Çinli turist hedefi ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkanı sağlansın.” China Southern'in ilk seferi 20 Aralık'ta gerçekleştirilmişti. Şirketin şu anda Pekin-İstanbul hattında salı, perşembe ve cumartesi günleri olmak üzere haftanın 3 günü seferi bulunuyor.

Çinli turist sayısı yüzde 76 arttı

Çin’den Türkiye’ye 2012 yılında 114 bin, 2013’te 138 bin, 2014 yılında 199 bin, 2015 yılında 313 bin, 2016 yılında 167 bin, 2017 yılında 247 bin Çinli Türkiye’yi ziyaret etti. Bu yıl ilk 10 ayda ise geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 76 gibi önemli bir oranda artışla 340 bin Çinli turist geldi. 2014 yılında yurtdışına çıkan Çinli sayısı 107 milyon iken, 2015’te bu sayı 117 milyona, 2016’da 122 milyona, 2017’de 131 milyona yükseldi. Çinli turistlerin global düzeyde yaptığı yıllık harcama 110 milyar doları aştı.