ITB Berlin 2016 Turizm Borsası Fuarı Sonuç Raporu

En büyük turizm pazarımız Almanya’yı ‘son dakika’ belirleyecek
TÜROB’dan işletmelere: Son dakika satışlarına hazırlıklı olun
Fiyat indirmek işe yaramıyor müşteri güvenliğe bakıyor

Türkiye’ye en fazla turist gönderen Almanya pazarının bu yıl mevcut durumunu koruyup koruyamayacağı konusunda son dakika satışlarının belirleyici olması bekleniyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) kısa bir süre önce Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen ITB Turizm Borsası’ndan gelen sinyalleri ve fuar sonrasında yaşananların Almanya pazarına olası etkilerini bir raporla gözler önüne serdi. TÜROB’un raporunda,Türkiye hem de global turizm sektörü açısından en büyük buluşma noktası olarak kabul edilen ITB Berlin Turizm Borsası’nda, ülkemizde meydana gelen terörist saldırılar nedeniyle Avrupalı turistler için Türkiye önemli güvenlik algısı ve endişesi oluşturduğunun gözlendiğine dikkat çekildi. Almanya’dan Türkiye’ye talebin ancak güvenlik konusunda toplumda bir kanaat oluştuktan belli bir süre sonra artmaya başlayacağının öngörülen raporda, bu yıl için ise daha çok son dakika satışlarının sonucu belirleyeceği görüşü ağırlık kazandı.

Sayısal doluluk olsa da gelir düşecek
Raporda, Türkiye pazarına yönelik olarak, son dakika satışlarında artış yaşanması muhtemel olduğu ve işletmelerin planlamalarında bu hususa dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Türkiye’ye geçen yıl yüzde 6 artışla 5 milyon 580 bin Alman turist gelmişti. Son olayların etkisiyle ba yılın ilk iki ayında ise Almanya pazarı yüzde 6 düşüşle 252 bin kişi oldu. Bu yıl sektördeki daralmayı bir nebze azaltmak için oteller tarafından konaklama fiyatlarında önemli oranda indirimlerin yapıldığına işaret edilen raporda, “Bu nedenle sayısal doluluklar sağlansa dahi gelir kaleminde çok önemli kayıpların yaşanacağı bir yıl olarak kayıtlara geçecek. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, mevcut durumda yaşanan endişeler ve ülkeler arası siyasi fikir ayrılıkları dikkate alınarak 2016 yılında, Ortadoğu ve İran pazarlarında artış, başta Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere özellikle AB ülkelerinden Türkiye’ye gelecek turist sayısında önemli oranda düşüş bekleniyor” denildi. Raporda özetle şu noktaların altı çizildi:

* Son olarak İstanbul İstiklal Caddesinde yaşanan saldırı sonrasında İstanbul’a ve ülkemize yönelik çok sayıda rezervasyon ve kongre iptalleri yaşanıyor. Sektörümüz açısından içerisinde bulunduğumuz dönemde tüketici açısından fiyatlardaki astronomik indirimler önem taşımıyor, fiyattan ziyade güvenlik olgusu ön plana çıkıyor.

* Gerek güvenlik algısı gerekse Galataport’ ta başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle 2016 yılında Türkiye ve İstanbul’a yapılması planlanan kruvaziyer turların tamamına yakını iptal edildi.
2016 satışlarında % 40 gerileme var

*Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) Almanya seyahat pazarındaki son duruma ilişkin açıklamasına göre, Türkiye satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 geride kaldı.

*Türkiye’ye talebin ancak güvenlik konusunda toplumda bir kanaat oluştuktan belli bir süre sonra artmaya başlayacağının öngörüldüğü, bu yıl için ise daha çok son dakika satışlarının sonucu belirleyeceği açıklandı.

*Alman Seyahat Acentaları Kooperasyon Zinciri ‘Schmetterling Reisen’ 24 Nisan 2016 tarihinde yaklaşık 600 seyahat acentası temsilcisinin katılımı ile Kuşadası’nda yapacağı yıllık toplantısını güvenlik nedeniyle iptal etti.

Yunan adaları da olumsuz etkilendi, talep İspanya’ya kaydı
* Başta Suriye olmak üzere Afganistan, Irak gibi ülkelerden Türkiye-Yunanistan Ege denizi rotasını izleyerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların, insani yönden içine düştükleri olumsuz şartların yanında Avrupa’da önemli ölçekte siyasi kriz ve güvenlik endişesi oluşturdukları gözlemleniyor. Sığınmacıların, deniz yolundan takip ettikleri Yunanistan’ın birçok adasının turizm talebi açısından 2016 yılında önemli oranda daralma yaşaması bekleniyor. Avrupalı turistlerin güvenlik kaygıları sebebiyle Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika yerine bu yıl İspanya (Balerik ve Kanarya Adaları), Portekiz, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan ve Fransa’ya yönelecekleri tahmin ediliyor.

ITB Berlin 2016 Raporunu İndirmek için Tıklayınız.