Otellerde yüksek sezon boş geçti, fiyatlar eridi...

Terörün Brüksel ve Paris’e etkisi sınırlı, en yüksek düşüş İstanbul’da

Türkiye otelleri yüksek sezon olarak adlandırılan yaz aylarını adeta ‘boş’ geçti. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) açıkladığı STR Global'in ‘Ağustos 2016 Ülke Performans Raporu’na göre Türkiye otellerinde Ağustos 2016’da ortalama otel dolulukları yüzde 27.4 düşüşle yüzde 53.4 oldu. Türkiye maalesef geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine Avrupa ülkeleri arasında, Ağustos ayında hem en yüksek düşüş oranını yaşayan hem de en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu. Öte yandan Avrupa’nın iki büyük şehri Paris ve Brüksel de terör olaylarına sahne olurken, olayların bu şehirlere etkisinin sınırlı kaldığı gözlendi. İstanbul ise en fazla olumsuz etkiye maruz kalan şehir olarak öne çıktı.

Art arda yaşanan terör olayları ve Fetulahçı Terör Örgütünü’nün başarısız darbe girişiminin olumsuz etkileri yüzünden Türkiye konaklama sektörü tarihinin en ‘boş’ yazını geride bıraktı. Türkiye otelleri Kurban Bayramı döneminde kıyı bölgelerde yerli ve şehirlerde Arap turistler sayesinde kısmen doluluk yükselmesi yaşadı, ancak yüksek sezon olarak adlandırılan yaz ayları sezonu kurtarmaya yetmedi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından açıklanan, dünyanın en büyük veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in ‘Ağustos 2016 Ülke Performans Raporu’na göre, Türkiye otellerinde Ağustos 2016’da ortalama otel dolulukları, 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 27.4 düşüşle yüzde 53.4 olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 73.5 olmuştu. Türkiye maalesef geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine Avrupa ülkeleri arasında, Ağustos ayında hem en yüksek düşüş oranını yaşayan hem de en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu. Ocak-Ağustos 2016 dönemini kapsayan 8 aylık dönemde de Türkiye otellerinde doluluk oranları yüzde 21.8 düşüşerek yüzde 49.7 olarak gerçekleşti. Bu sonuçla Türkiye, 8 aylık dönem itibariyle de Avrupa'da en büyük düşüş oranı gösteren ve en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu.

İstanbul’da fiyatlar alarm veriyor
STR verilerine göre, Avrupa’nın iki büyük şehri Paris ve Brüksel de terör olaylarına sahne olurken, olayların bu şehirlere etkisinin sınırlı kaldığı gözlendi. İstanbul ise en fazla olumsuz etkiye maruz kalan şehir olarak öne çıktı. Yılın geride kalan bölümünde İstanbul otellerinde doluluklar yüzde 29 düşerken, Brüksel’de yüzde 22, Paris’te yüzde 13 düştü. İstanbul asıl dramatik düşüşü gelirlerde yaşadı. RevPAR olarak adlandırılan toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler İstanbul’da yüzde 45 düşerken; Brüksel’de yüzde 21, Paris’te yüzde 16 geriledi. İstanbul’da kısa süreli ortalamanın üzerinde doluluk yaşayan oteller olsa da düşen fiyatlar nedeniyle maliyetlerin çıkarılamadığı belirtiliyor.

En fazla düşüş burada
Turizm başkentlerinde Ağustos ayına ve ilk 8 aya ilişkin detaylar şöyle: Turizmdeki olumsuz tablodan en fazla etkilenen şehir yine İstanbul oldu. İstanbul'un Ağustos 2015’te yüzde 75.8 olan doluluk oranı, Ağustos 2016'da yüzde 33.6 düşüş ile yüzde 50.4 olarak gerçekleşti. İstanbul, tüm Avrupa destinasyonlarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, en fazla düşüşü yaşayan ve en düşük doluluk oranına sahip destinasyon oldu. İstanbul’da Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli 87.2 Euro ile Ağustos 2015’e göre yüzde 32.5 düşüş gösterdi. Ağustos 2015’te bu rakam 129.1 Euro olmuştu. RevPAR olarak adlandırılan toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 55.1 düşüş oldu ve 43.9 Euro olarak ölçüldü. Ağustos 2015’te bu rakam 97.9 Euro olmuştu. 8 aylık dönemde ise doluluk oranı, Ocak-Ağustos 2015’teki yüzde 67.1’den yüzde 47.8’e ortalama günlük satılan oda bedel 123.6 Euro’dan 95.4 Euro’ya, oda başı elde edilen gelir 82.9 Euro’dan 45.5 Euro’ya geriledi. İlk 8 ayda oda gelirlerindeki yüzde 45 düşüş ile İstanbul, Avrupa destinasyonları arasından en yüksek gelir kaybı yaşayan destinasyon oldu.

Antalya’ya yerli dopingi
Antalya’da ise yerli turistin olumlu etkisi hissedilmeye devam etti, ancak doluluklar yine de geriledi.
Antalya ve ilçelerinde Ağustos 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23.2 düşerek yüzde 64.6 oldu. Ağustos 2015’te bu oran yüzde 84.1 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 134.0 Euro olarak, 2015’e göre yüzde 36.4 düşüş gösterdi. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 210.8 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 51.2 düşüş yaşandı ve 86.5 Euro olarak ölçüldü. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 177.3 Euro olmuştu. 8 aylık dönemde ise doluluk oranı Ocak-Ağustos 2015’teki yüzde 60.7’den yüzde 53’e, ortalama günlük satılan oda bedeli 125.0 Euro’dan 85.1 Euro’ya, oda başı elde edilen gelir 75.9 Euro’dan 45.1 Euro’ya geriledi.

Ankara da düşüşte
Başkent Ankara’da Ağustos 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10.4 düşerek, yüzde 48.8 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 54.5 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 70.9 Euro olarak, 2015’e göre yüzde 7.4 düştü. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 76.5 Euro’ydu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 17.1 düşüş gerçekleşerek 34.6 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam Ağustos 2015’te 41.7 Euro olmuştu. Ankara’da Ocak–Ağustos 2016 döneminde ise doluluk oranı yüzde 52.4 oldu. Geçen yılın ilk 8 ayında bu oran yüzde 59.7 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli de 2015’in ilk 8 ayındaki 81.1 Euro’dan 76.5 Euro’ya; oda başı elde edilen gelir de 48.4 Euro’dan 40.4 Euro’ya geriledi.

TABLO…. TABLO….

Türkiye son sırada

Ülke……….Ortalama doluluk (% - Ocak-Ağustos 2016)
İrlanda……..78.8