Türkiye turizmde Avrupa’nın en ucuzu İstanbul en pahalılar arasındaydı,şimdi en düşük fiyatlı şehir

Türkiye turizmde Avrupa’nın en ucuzu

İstanbul en pahalılar arasındaydı, şimdi en düşük fiyatlı şehir

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye'nin Eylül 2016 otel doluluklarının, 2015’in aynı ayına oranla 18 düşüş ile yüzde 54.8 olduğunu açıkladı. En önemli gelir kriteri olarak kabul edilen oda gelirlerinde yüzde 40’ı aşan rekor gerileme oluştu. Türkiye otellerinde oda başı gelir, geçen yılın aynı döneminde 71.2 Euro’yken bu yıl 41.3 Euro’ya; İstanbul’da 84.2 Euro iken 46.1 Euro’ya; Antalya’da 78.4 Euro iken 46.5 Euro’ya geriledi. Bu gerileme, Türkiye’yi ve bir yıl öncesine kadar en pahalı şehirlerden biri olan İstanbul’u konaklamada Avrupa’nın en ‘ucuz’ turistik destinasyonları haline getirdi.

Türkiye otelleri sonbahara yine düşük doluluklar ile girdi. Türkiye'nin Eylül 2016 otel dolulukları, 2015 yılının aynı dönemine oranla 18'lik bir düşüş ile yüzde 54.8 olarak kaydedildi. Bu oran geçen yılın aynı ayında yüzde 66.9 olmuştu. Doluluklardaki düşüşten çok daha olumsuz bir gelişme ise sektörün en önemli gelir kriteri olarak kabul edilen oda gelirlerinde meydana gelen büyük kan kaybı oldu. Oda başı gelirlerdeki rekor düzeyde gerileme, doluluklardaki düşüşün maliyetini katladı.
RevPAR olarak adlandırılan oda gelirlerindeki yüzde 40’ı aşan gerileme, Türkiye’yi ve bir dönem en pahalı şehirler arasında yer alan İstanbul’u konaklamada Avrupa’nın en ‘ucuz’ turistik destinasyonları haline getirdi. Bu durum Türkiye’nin turizm gelirlerine de büyük ölçüde yansımaya başladı.

Düşüş trendi Eylül 2015’te başladı
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından açıklanan STR Global'in hazırladığı ‘Eylül 2016 Ülke Performans Raporu’na göre, Türkiye yine maalesef Avrupa ülkeleri arasında, Eylül ayı içerisinde, hem en yüksek düşüş oranını hem de en düşük doluluk oranına sahip ülke unvanını sürdürdü. 2016 yılının ilk 9 ayında da Türkiye, doluluk oranlarındaki yüzde 21.4 düşüş ile tüm Avrupa'da en büyük düşüş yaşayan ve yüzde 50.3 doluluk ile en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu. 2015 yılı Eylül ayında, Eylül 2014’e göre yaşanan yüzde 12’lik düşüş de hatırlandığında otellerde son iki yıllık doluluk kaybı çok daha yüksek bir düzeye ulaşıyor.

71 Euro’dan 41 Euro’ya
Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye, oda gelirlerindeki yüzde 42 düşüş ile Avrupa’da en yüksek gelir kaybını yaşayan ülke oldu. İstanbul da aynı şekilde oda gelirlerindeki yüzde 45.2 oranındaki düşüş en yüksek gelir kaybı yaşayan turizm destinasyonu oldu. Antalya da gerilemeden nasibini aldı. Türkiye otellerinde oda başı gelir, geçen yılın aynı döneminde 71.2 Euro’yken bu yıl 41.3 Euro’ya; İstanbul’da 84.2 Euro iken 46.1 Euro’ya; Antalya’da 78.4 Euro iken 46.5 Euro’ya geriledi.

İstanbul’da farklı bir sonbahar!
Genellikle toplantı ve kongreler trafiğinin artmasıyla sonbaharda en yoğun dönemlerini yaşayan İstanbul, bu yıl farklı bir görünüm sergiliyor. İstanbul Eylül 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 düşerek yüzde 56.6 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 70.6 olmuştu. ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli 91.2 Euro olarak, 2015’e göre yüzde 31.9 düşüş gösterdi. Bu rakam Eylül 2015’te 133.9 Euro olmuştu. Eylül ayında toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise (RevPAR) geçen yıla oranla yüzde 45.4 düşüş yaşandı ve 51.6 Euro olarak ölçüldü. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 94.4 Euro olmuştu. 9 ayda ise İstanbul’da doluluk yüzde 48.7 oldu. Ocak-Eylül 2015’te bu oran yüzde 67.5 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 9 ayda, geçen yılın aynı dönemindeki 124.8 Euro’dan 94.7 Euro’ya; oda başı elde edilen gelir 84.2 Euro’dan 46.1 Euro’ya geriledi.

Antalya da sakin
Antalya ve çevresinde Eylül 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17.7 düşerek, yüzde 60.6 oldu. Eylül 2015’te bu oran yüzde 73.7 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 102.9 Euro olarak, 2015’e göre yüzde 23’lük bir düşüş gösterdi. Eylül 2015’te bu rakam 133.6 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 36.6'lık bir düşüş yaşandı ve 62.4 Euro olarak ölçüldü. Eylül 2015’te bu rakam 98.4 olmuştu. Ocak– Eylül 2016’da ise Antalya’da doluluk geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 62.2’den yüzde 53.9’a; ortalama günlük satılan oda bedeli 126.2 Euro’dan 86.3 Euro’ya; oda başı elde edilen gelir ise 78.4 Euro’dan 46.5 Euro’ya geriledi.

Başkent Ankara düşüşte
Ankara’da Eylül 2016’da otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19.3 düşerek, yüzde 46.6 oldu. Eylül 2015’te bu oran yüzde 57.7 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 71.5 Euro olarak, 2015’e göre yüzde 13.9’luk bir düşüş gösterdi. Bu rakam Eylül 2015’te 83.0 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 30.5'lik bir düşüş yaşandı ve 33.3 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam Eylül 2015’te 47.9 Euro olmuştu. 2016 yılbaşından Eylül sonuna kadar geçen sürede ise doluluk oranı 2015’in aynı dönemindeki
yüzde 59.5’ten yüzde 51.6’ya; ortalama günlük satılan oda bedeli 81.3 Euro’dan 76.1 Euro’ya, oda başı elde edilen gelir 48.4 Euro’dan 39.2 Euro’ya geriledi.

Dolulukta da fiyatta da dipteyiz*
Ülke………….Doluluk (%)…. Oda başı gelir (Euro)
İsviçre……….66.6…….134.1
İsrail…………67.2…….121.7