Konaklama Sektöründe Online Dağıtım Kanalları: Pariteler ve Öncelikler” Semineri Raporu

Bülten
Oteller ve Online Dağıtım Kanallarının Durumu

TUROB’un Seminerinde Ele Alındı

Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe:
Oteller Online Dağıtım Kanalları Karşısında Ortak Hareket Etmeli

TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan:
Online Dağıtım Kanallarındaki Uygulamalar Daha Adil Olmalı

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından düzenlenen “Konaklama Sektöründe Online Dağıtım Kanalları: Pariteler ve Öncelikler” konulu seminer, 20 Ocak Pazartesi günü, Conrad İstanbul Otel’de gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Hilton Worldwide İstanbul Bölge Gelirler Direktörü Ceylan Korkmaz’ın üstlendiği seminerde Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe ve TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan konuşmacı olarak yer aldı.

“Konaklama Sektöründe Online Dağıtım Kanalları: Pariteler ve Öncelikler Semineri’nin açılış konuşmasını yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır sözlerine, gücünü her geçen gün biraz daha artıran internet ve online kanallara vurgu yaparak başladı. Dünyada 2,3 milyarın üzerinde, Türkiye’de ise 35 milyona yakın internet kullanıcısının olmasının da bu gücün boyutlarını gözler önüne serdiğine değinen Bayındır, eskinin konaklama tercih ve alışkanlıklarını değiştiren online satış kanallarının, kuşkusuz en verimli gelişimini turizm sektöründe gösterdiğini belirtti. Bayındır; “Artık, zaman sınırlarına takılmadan, günün istenilen her saatinde rezervasyon işlemi yapmak, online bir şekilde bilet satın almak mümkün. Teknolojik gelişmelere paralel olarak, bir araç olmanın ötesine geçen online kanallar sektörümüzün gelecek dönem yönelimlerini de bugünden belirler bir boyuta ulaştı. Bugün, online satış ve pazarlama kanallarını etkin bir şekilde kullanan işletmeler; dünyanın dört bir yanından rezervasyon alırken, bir birimlik yatırımı neredeyse on katı geri kazanabilir duruma geldiler” dedi. Seyahat endüstrisinin ayrılmaz bir parçası

haline gelen online teknolojiler sayesinde, otel rezervasyonlarının daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabiliyor olmasının, işletmelerde verilen hizmet kalitesini de farklı bir boyuta taşıdığı ifade eden Bayındır, konu ile ilgili şunları aktardı; “Misafir yorumları, otellere geri dönüşlerin içeriğini oluştururken tanıtımdan satışa, eğitimden kontrole kadar her şeyi internet üzerinden yapabilir duruma geldik. Tüm bu gelişmeler ışığında, online pazarda yaşanan değişime paralel olarak, pazardaki gelişmeleri sektörümüze katkı sağlayacak şekilde kullanabilmemiz büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, Birliğimizin gerek yurt içi gerekse yurt dışı platformlardaki çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Zira online pazar kanallarında özellikle sosyal medyanın; destinasyon seçiminden, otel tercihine, gastronomiden, kültür-sanat ve eğlence yaşamına dek uzanan bir yönlendirici güce sahip olduğu ortadadır. Gelinen noktada, turizm sektörümüzün global gelişmelere paralel ilerleyebilmesi açısından farkındalık yaratacak çalışmalara imza atmamız ve online kanallardaki gücümüzü artırmamız gerekiyor. Sektördeki gücünü arttırmaya devam eden sosyal medyada etkin bir şekilde yer almak, konaklama tesislerinin gelecek dönem hedef ve stratejilerini belirlemede önemli donelere ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. Bu kanallarda yakalanan başarı, sürdürülebilirlik açısından da önem arz etmektedir. Kanaatimiz odur ki, sektörümüzün bu alanda çalışmalarına hız kesmeden devam etmesi ve mevcut çalışmaların geliştirilmesi ülkemiz turizmi açısında oldukça önem arz etmektedir. Yurt çapında 80 bini aşkın yatağı temsil eden Birliğimiz, konunun daha detaylı bir şekilde ele alınıp, olabildiğince doğru olarak aktarılabilmesine ve bunun neticesinde de teknolojinin sunduğu bu imkândan mümkün olan en üst mertebede faydalanılmasına vesile olmak arzusu içerisindedir. Turizm açısından konunun bu denli ehemmiyet kazandığı çağımızda, TUROB olarak bizler de sektörümüze katkı sağlayacak etkinliklere imza atmaya devam ediyoruz. Moderatörlüğünü Hilton Worldwide İstanbul Bölge Gelirler Direktörü Sayın Ceylan Korkmaz’ın üstlendiği seminerimizde, Almanya Otelciler Birliği İcra Kurulu Başkanı Sayın Markus Luthe ve TUROB Başkan Yardımcısı Sayın Armin Zerunyan yaşanan gelişmeler doğrultusunda sektörün online kanallardaki projeksiyonlarına ilişkin bizleri bilgilendirdikleri için sonsuz teşekkür ediyorum.”

Seminerin moderatörlüğünü yapan Worldwide İstanbul Bölge Gelirler Direktörü Ceylan Korkmaz, Online dağıtım kanallarının Türkiye’de özellikle son 3-4 senedir çok büyük bir gelişme kaydettiğine, ancak otellere en çok rezervasyon sağlayan bu kanalların, birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti. Markus Luthe’nin konu ile ilgili Avrupa’da yapılan çalışmalar ve alınan önlemler hakkında bilgi vereceğini belirten Korkmaz, sözü TUROB Başkan Yardımcısı, Hilton Worldwide Türkiye Üst Sınıf Oteller Bölge Müdürü ve IH&RA Yönetim Kurulu Üyesi Armin Zerunyan’a bıraktı.

TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan:

Online Dağıtım Kanallarındaki Uygulamalar Daha Adil Olmalı

Konuşmasına başlamadan önce Markus Luthe’yi tanıtan Armin Zerunyan, Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra, özellikle sektör için lobi çalışmaları, networking ve kalite pazarlama ile ilgili Alman otelcilik sektöründe çalışmalarda bulunan Luthe’nin, 2010 yılında HOTREC’in icra kuruluna tekrar seçildiğini ve görevini daha aktif olarak sürdürdüğünü belirtti. Zerunyan, “Bugün burada konularına son derece hakim, detaylı çalışmalar yapan ve Almanya’nın en önemli eksperlerinden biri ile bir aradayız” dedi.

Online dağıtım kanallarının turizm sektörü açısından önemine vurgu yapan TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan, “Online kanallar bizim işimiz ve gelirlerimiz üzerinde söz sahibi konumunda ve artık günlük olarak hepimizin uğraştığı bir konu. Hatta bununla ilgili otellerde özel bölümler kuruldu mesaimizin büyük bir kısmını online kanallar ile ilgili çalışmalara ayırıyoruz. Bu konu aynı zamanda bütün dünyada önemli ve gündemi işgal eden bir konudur” dedi.

TUROB adına katıldığı HOTREC toplantılarında da konunun gündemdeki gücüne tanıklık ettiğini ifade eden Zerunyan şunları aktardı; “Online dağıtım kanallarının gücü giderek artıyor. Bunun çok önemli bir nedeni var. Online distribütörler komisyon alıyorlar ve bunların işletmeler açısında çeşitli etkileri oluyor. Büyük işletmelerde bu sistem daha iyi yönetebiliyorlar, ancak küçük ve orta ölçekli işletmeler açısında bazı zorluklar söz konusu. Bu konuda HOTREC’in önemli bir çalışması var. HOTREC, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir temsil görevi üstlenmiş durumda ve bu konuda önemli bir lobi faaliyeti yürüyor. Online kanalların uygulamalarında daha adil, pazarlık adına daha eşitlikçi bir çaba içinde bulunuyorlar. Çünkü son zamanlarda uygulamalar daha çok online dağıtım kanallarının lehine bir şekilde devam etmektedir. Muhtelif ülkelerde de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Fransa, İngiltere ve Almanya’da bazı kararlar alındı ve bu kararların Türkiye’de de bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle gelişmelerin farkında olmak ve kendi çıkarlarımızı savunmak durumundayız. Bu seminerin amacı da bu konuda neler yapılabileceği üzerinedir.”

Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe:

Oteller ve Online Seyahat Acenteleri Arasındaki Durum: Stockholm Sendromu

Zerunyan’ın konuşmasının ardından sunumuna geçen Almanya Otelciler Birliği (IHA) İcra Kurulu Başkanı Markus Luthe, HOTREC’in 44 üyesinden biri olan TUROB’un sektör ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden ve alana katkı sağlamak açsından önemli çalışmalara imza atan bir birlik olduğunu belirtti. Seminerde online turizm acentelerinden, arama motorlarının giderek dominant bir rol oynamasına kadar geniş bir çerçevede bilgi veren Luthe, online dağıtım kanallarının otellerin satış oranlarına ciddi bir katkı sağladığını ve online acentelerin bir nevi bilboard etkisi yarattığı şeklinde bir algı olduğunu belirtti. Online dağıtım kanallarının alan adlarını ele geçirdiğini ifade eden Luthe, konu ile ilgili şunları paylaştı; “Adı belli olan spesifik bir oteli Türkiye’de Google’da aradığınız zaman otelin sitesi değil, tur operatörlerinin ismi çıkıyor. Bunun adil olmadığını düşünüyorum. Aynı şekilde Google Plus’ta da binlerce otelin bu şekilde ele geçirildiğini görüyoruz. Bu durum karşısında Hilton gibi akıllı davranan oteller de var. 2,2 milyar Amerikan dolarının bu trafikten çalındığını görüyoruz. Oteller bu sistem karşısında teknik açıdan donanımlı değil. Örneğin dünyadaki üç online teknoloji sistemi Expedia'ya devredilmiş durumda.

“Sözleşmelerden Parite Maddelerinin Çıkarılması Gerekiyor”

Sektör olarak rezervasyon sitemizde en iyi fiyatı veriyoruz ama işe yaramıyor. Almanya’da hizmet veren oteller internette veya çevrimdışı herhangi bir ortamda online rezervasyon sitelerinden daha iyi bir fiyat veremiyor. Eğer bu pazar çalışacaksa fiyatlar sabit olmalı. Belki online kanalda iki tane isim hayatta kalacak. Bazen fiyatların düşmesini bu şekilde önlüyoruz deniyor. Ben bu durumu Stockholm Sendromu’na benzetiyorum. Sizi kaçıran kişiye karşı yakınlık hissetme durumu ve sizi kaçıran kişiye yakınlık hissetmek zorunda kalabiliyorsunuz. Online dağıtım şirketlerinden HRS'nin en iyi fiyat uygulamasının rekabete aykırı olduğuna mahkemece karar verildi. Biz de Almanya'daki bütün üye otellerimize bu durumu bildirdik.

Benzer bir dava da İngiltere'de var. Booking.com ve Expedia'ya, Fransız kanunları uygulanacak. Amerika'da da toplu davalar açılıyor. HOTREC olarak online dağıtım şirketleri ile otel sözleşmelerinden parite maddelerini çıkarmaya davet ettik. Avrupa genelinde bunu uyguladık. Bu arada HRS, hala en iyi fiyatı verdiklerini, şirketlere yüzde 40 indirim teklif ettiklerini belirtiyor. Komisyon paylaşımı diye bir kavram ortaya atıldı ve Expedia 3 hafta önce komisyon paylaşımını başlattı. Tabii bu dramatik sonuçlar doğuruyor. Expedia, sadakat programları hazırlayıp kulüp üyelerine indirim sağlayamaya başladı. Oteller, fiyat paritesini sabitledikleri takdirde fiyat bağımsızlığını kaybedeceklerdir. Online dağıtım kanalları, fiyatların sabitlenmesi konusunda otellere baskı yapıyor. Bu konuda üyelerimizi uyarıyoruz. Bu konuda online acenteler ile mücadele eden oteller de var. HOTREC olarak yaptığımız çalışmalar da online dağıtım kanallarının başını ağrıtıyor. Unutmamamız gereken en önemli husus, sektörümüz ile ilgili sorunların çözümünde ortak hareket etmemizdir.

“Online Dağıtım Kanalları Arama Pazarını Domine Edebiliyor”

Online dağıtım kanallarının arama motoru satın alabilmelerinin, bağımsız aramanın sonunu getireceğini düşünüyorum. Trivago'nun ya da Expedia’nın otellerine öncelik vermeyeceğini nereden bilebiliriz? OTA arama pazarını domine edebiliyor. Almanya'da bu konuda çalışmalar var. OTA'ler, Google alanlarının yüzde 60'ını kaplamış durumda. Avrupa Komisyonu, Google'ın rekabet kurallarını ihlalini araştırıyor. Bu nedenle Google, HOTREC nezdinde taahhütlerini değiştirdi. Artık “biz en iyi para ödeyenin değil, en uygun olanın görünmesini istiyoruz” diyor.

“Oteller Dağıtım Haklarını Korumalı”

Öte yandan geldiğimiz noktada mobilden erişim masa üzerinden erişimi geçmiş durumda. Orada da bazı boşluklar değerlendiriliyor. Mobil rezervasyondan erişimin iyi bir tercih olmadığını düşünüyorum. Mobil kendi içinde bir dünya ve ona apayrı yaklaşmak gerekiyor. Oteller dağıtım haklarını korumalı ve sözleşmelerde pariteler terk edilmeli. Arama motorları reklam sütunlarına dönüşmemeli. Donanımlı siteler topla tüfekle gelip otellerin gelecekteki fiyatlarını tespit etmeye kadar her türlü fikre sahipler. Rekabet zor olsa da, dikkat çeken basit mesajlar verilebilir. Burada da en önemli mesele, otelcilerin bir arada hareket etmesi, ekonomik özgürlüğün kazanılmalı ve engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Otelciler mevcut tabloyu iyi tahlil etmesi ve dikkatli davranmaları gerekiyor.”

Seminerin sonunda konukların sorularını yanıtlayan Markus Luthe’ye TUROB Başkanı Timur Bayındır, Markus Luthe’ye teşekkür plaketi takdim etti.

TUROB HAKKINDA

1971 yılında kurulan ve %80’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye’nin her yanından 80.000’i aşkın yatağı temsil eden TUROB, Türkiye’de turizmin gelişmesinde önemli rol oynayan öncü ve etkin sivil toplum kuruluşlarından biridir. Birliğin amacı, turizmle ilgili konular üzerinde bilimsel ve pratik çalışmalar yapmak, turizmin ve turistik tesislerin turizmin gereklerine uygun gelişmesini sağlamak, kanun ve yönetmeliklerin geliştirilmesinde rol almak ve sektörün pazarlama, tanıtma ve satış geliştirme çalışmalarında öncülük etmektir. TUROB, bu çalışmalarını komiteler kurarak gerçekleştirdiği gibi, bu konularda çalışan kamu veya özel sektöre mensup kuruluşlar ve komitelerde üyelik ve temsilcilikler sağlayarak da gerçekleştirir. TUROB, Türkiye ve Dünya’daki turizm sektörü ile ilgili tüm gelişmeleri, istatistiki bilgileri ve verileri temin ederek üyelerini bilgilendir. Üyeleri arasında oteller, restoranlar, kongre merkezleri, hamam ve gece kulüpleri bulunmaktadır. Türkiye’nin yurt dışında etkili bir şekilde tanıtılması için çalışmalarda bulunur. Ayrıca, turizm alanında yüksek vasıflı işletmeci ve yöneticilerin yetiştirilmeleri için eğitim, seminer, panel, konferans, sempozyum ve benzeri etkinlikler düzenler. TUROB, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO),Uluslararası Otelciler ve Restorancılar Birliği (IH&RA), Avrupa Oteller, Restoranlar ve Kafeler Birliği(HOTREC) üyesidir.

TUROB hakkında daha fazla bilgi almak, önceki basın bültenleri ve istatistiki bilgilere ulaşabilmek için

www.turob.org adresini ziyaret edebilirsiniz.